Samsun’da Hangi Müzeler Var?

Kültür-Sanat (SHA) - Samsun Haber Ajansı | 05.01.2024 - 10:38, Güncelleme: 05.01.2024 - 10:38
 

Samsun’da Hangi Müzeler Var?

Samsun gezilerinde müzelere yer vermek isteyen kişiler Samsun'da hangi müzeler var? Araştırması yaparlar. Türk tarihi için önemli olan şehirler arasında bulunan Samsun müze açısından zengindir. Bu müzeleri gezen kişiler ülke tarihine yakından tanıklık yaparlar.
Samsun’da bulunan müzelerin isimleri ise şunlardır; Gazi Müzesi Kent Müzesi Bafra Müzesi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Bandırma Vapuru Müzesi Bu müzeler için alınan giriş ücretleri, ziyaret saatleri ve günleri farklılık gösterir. Ayrıca bu müzelerin bir kısmı il merkezinde bulunurken bir kısmı ilçelerde bulunur. Samsun Gazi Müzesi Gazi Müzesi 1968 yılından beri halkın ziyaretine açık durumdadır. Bu müzenin en önemli özelliği Atatürk’ün Samsun’a geldiğinde kaldığı otel olmasıdır. Otelin restore edilmesiyle müze haline getirilen yapıda tarihi fotoğraflar, Atatürk heykelleri ve belgeler başta olmak üzere 105 eser sergilenir. Gazi Müzesi’ni ziyaret eden kişilerin giriş ücreti ödemeleri gerekmez. Ayrıca müzenin Pazartesi günleri hariç 6 gün ziyaret etmesi mümkündür. Müze İlkadım ilçesindedir. Samsun Kent Müzesi Kent Müzesi Samsun’un en önemli müzelerinden birisidir. 2013 yılından beri ziyarete açık olan Samsun’u tanınmasına yardımcı olacak eserlerin sergilendiği müzedir. Müze açıldığı dönemde sahip olduğu ziyaretçi sayısı sayesinde Tarihi Kentler Birliği ödülüne sahip olmuştur. Samsun İlkadım’da bulunan Kent Müzesi eski TCDD lojmanına ait binada bulunur. Samsun Bafra Müzesi 2011 yılında açılmış olan Bafra Müzesi Samsun ve Bafra eserlerinin sergilendiği müzedir. Bu müzenin en önemli özelliği Bafra’ya ait etnografik eserlerin sergilenmesidir. Bunun dışında müzede Bafra’ya bağlı İkiztepe’de yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği adrestir. Bafra Müzesi 1500 üzerinde esere ev sahipliği yapar. Pazartesi günleri dışında 6 gün ziyarete açık olan müzeye girişler ise ücretsizdir. Samsun Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi Samsun ziyaretlerinde görülmesi gereken müzelerden birisi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir. 1981 yılında açılmış olan müze şehrin etnografik ve arkeolojik eserlerinin görülebileceği adrestir. Müzede İlk Çağ’dan Helenistik Döneme kadar pek çok dönemi yansıtan eserler bulunur. Ayrıca Osmanlı, Bizans ve Roma eserleri de vardır. Bunlara ek olarak Amisos Hazineleri yer bulunur. Müzenin etnografya bölümünde ise Samsun yöresel ürünleri, el aletleri ve Kuranı Kerim’ler yer alır. Müzeyi ziyaret edecek kişilerin ödeyecekleri ücret ise 60 TL’dir. Samsun Bandırma Vapuru Müzesi Atatürk Samsun’a Bandırma Vapuru ile çıkmıştır. Bu nedenle Ulu Önder’in kullandığı vapurun aynısı yapılarak ziyarete açılmıştır. Bandırma Vapuru Müzesi içerisinde Atatürk heykeli, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve o dönem gemide bulunan diğer kişilerin heykelleri sergilenir. 2003 yılında açılışı yapılan müze Milli Mücadele Parkı içerisinde bulunur. Bu nedenle vapuru ziyaret eden kişiler park içerisinde bulunan eserleri de görme şansı bulurlar. Bu eserler arasında ise Milli Kurtuluş Anıtı, Şehitler Abidesi, rölyef ve Atatürk heykeli yer alır. 
Samsun gezilerinde müzelere yer vermek isteyen kişiler Samsun'da hangi müzeler var? Araştırması yaparlar. Türk tarihi için önemli olan şehirler arasında bulunan Samsun müze açısından zengindir. Bu müzeleri gezen kişiler ülke tarihine yakından tanıklık yaparlar.

Samsun’da bulunan müzelerin isimleri ise şunlardır;

  • Gazi Müzesi
  • Kent Müzesi
  • Bafra Müzesi
  • Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Bandırma Vapuru Müzesi

Bu müzeler için alınan giriş ücretleri, ziyaret saatleri ve günleri farklılık gösterir. Ayrıca bu müzelerin bir kısmı il merkezinde bulunurken bir kısmı ilçelerde bulunur.

Samsun Gazi Müzesi

Gazi Müzesi 1968 yılından beri halkın ziyaretine açık durumdadır. Bu müzenin en önemli özelliği Atatürk’ün Samsun’a geldiğinde kaldığı otel olmasıdır. Otelin restore edilmesiyle müze haline getirilen yapıda tarihi fotoğraflar, Atatürk heykelleri ve belgeler başta olmak üzere 105 eser sergilenir.

Gazi Müzesi’ni ziyaret eden kişilerin giriş ücreti ödemeleri gerekmez. Ayrıca müzenin Pazartesi günleri hariç 6 gün ziyaret etmesi mümkündür. Müze İlkadım ilçesindedir.

Samsun Kent Müzesi

Kent Müzesi Samsun’un en önemli müzelerinden birisidir. 2013 yılından beri ziyarete açık olan Samsun’u tanınmasına yardımcı olacak eserlerin sergilendiği müzedir. Müze açıldığı dönemde sahip olduğu ziyaretçi sayısı sayesinde Tarihi Kentler Birliği ödülüne sahip olmuştur. Samsun İlkadım’da bulunan Kent Müzesi eski TCDD lojmanına ait binada bulunur.

Samsun Bafra Müzesi

2011 yılında açılmış olan Bafra Müzesi Samsun ve Bafra eserlerinin sergilendiği müzedir. Bu müzenin en önemli özelliği Bafra’ya ait etnografik eserlerin sergilenmesidir. Bunun dışında müzede Bafra’ya bağlı İkiztepe’de yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği adrestir.

Bafra Müzesi 1500 üzerinde esere ev sahipliği yapar. Pazartesi günleri dışında 6 gün ziyarete açık olan müzeye girişler ise ücretsizdir.

Samsun Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Samsun ziyaretlerinde görülmesi gereken müzelerden birisi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir. 1981 yılında açılmış olan müze şehrin etnografik ve arkeolojik eserlerinin görülebileceği adrestir.

Müzede İlk Çağ’dan Helenistik Döneme kadar pek çok dönemi yansıtan eserler bulunur. Ayrıca Osmanlı, Bizans ve Roma eserleri de vardır. Bunlara ek olarak Amisos Hazineleri yer bulunur.

Müzenin etnografya bölümünde ise Samsun yöresel ürünleri, el aletleri ve Kuranı Kerim’ler yer alır. Müzeyi ziyaret edecek kişilerin ödeyecekleri ücret ise 60 TL’dir.

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi

Atatürk Samsun’a Bandırma Vapuru ile çıkmıştır. Bu nedenle Ulu Önder’in kullandığı vapurun aynısı yapılarak ziyarete açılmıştır.

Bandırma Vapuru Müzesi içerisinde Atatürk heykeli, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve o dönem gemide bulunan diğer kişilerin heykelleri sergilenir.

2003 yılında açılışı yapılan müze Milli Mücadele Parkı içerisinde bulunur. Bu nedenle vapuru ziyaret eden kişiler park içerisinde bulunan eserleri de görme şansı bulurlar. Bu eserler arasında ise Milli Kurtuluş Anıtı, Şehitler Abidesi, rölyef ve Atatürk heykeli yer alır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.