Gün geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde kullanılan programlar da artmaktadır. Bununla birlikte uzun yıllardır aktif olarak kullanılan bilgisayarlar, hız seviyesinin düşmesine yol açabilir.
Yanlış laptop kullanımı, bakımsızlık ve laptopun kapasitesi, hız seviyesinin düşmesinin diğer sebeplerindendir. Eski bir bilgisayarın yazılımı da eskidir ve güncellenmesi gerekir. Aynı zamanda laptopun kaldıramayacağı kadar oyun ve programla dolu olması, asıl yapması gereken işlerini yapmasına da engel olarak hızını düşürebilir.
Laptopun aynı anda çalışan birkaç programı olması da hız seviyesini düşürebilir. Birçok yöntemin yanı sıra ilk akla gelen laptop hızlandırma yöntemleri konusunda, öncelikle yapılması gereken Denetim Masası – Sistem Ve Güvenlik – Sistem – Gelişmiş Sistem Ayarları seçeneklerine gitmektir.
Sonrasında Performans – Ayarlar ve tam liste ekranı açılır. Burada kişi ister kendi, ister otomatik olarak ayarları düzenleyebilir. Son olarak En İyi Performans seçeneğini seçerek laptop hızlandırabilir.
Hangi Laptoplar Daha Hızlıdır?
Laptopun hızı, kullanıma bağlı değişmekle birlikte birkaç ufak ipucuyla ortalama hızda bir laptop alınabilir. Laptop hızlandırma kolay olsa da eski olan laptoplar için bu durum söz konusu değildir.
Bu yüzden yeni laptop alırken özellikle işlemci hızının 2’nin üzerinde olması gerekmektedir. Ekran kartı olarak 1 gb yeterli olacaktır. Sabit Disk Kapasitesi ise depolama alanı ve oyunlar için önemlidir o yüzden, yoğun yükleme yapılacaksa 500 gb ve üzeri olmalıdır.
Bunun yanında laptoplar, masaüstü bilgisayarların işletim sistemleriyle aynı olmadığı için laptopa hard disk muamelesi yapılmamalıdır.
Laptopların Hızı Neden Düşer?
Laptop hızlarının düşmesinin birçok sebebi vardır. Ve bu sebeplerin çoğu düzeltilebilir sebeplerdir. Bunlar;
- Laptop’un eski olması, hızının düşmesinin en büyük sebeplerindendir. Güncellemeyi kabul etmeyen bir laptop, içinde barındırdığı programları çalıştırmakta güçlük çeker.
- Çok fazla film, oyun, dosya gibi yüklemelerin olması da Laptop hızını düşürür. Laptopların kaldırabileceği kadar yükleme yapılmalı. Kullanılmayan programlar silinmelidir.
- Virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, bazı reklamlar da hız seviyesinin düşmesine sebep olur. Bu programları sildikten sonra format atmak iyi bir sonuç verecektir.
- Gerektiğinde ve zamanında laptop güncellemesi yapmak da önemli konulardan biridir.
- Laptop tozları, az bilinen ama en çok hız düşüren sebepler arasındadır. Laptop kapağını açtıktan sonra ortaya çıkan toz ile hız seviyesi doğru orantılıdır. O yüzden sık sık düzenli bir şekilde laptop temizlenmeli ve bakım yapılmalıdır.
Laptop hızlarının düşmesinin en yaygın sebepleri bunlar olmakla birlikte farklı işlemci sorunları da olabilir. Bunun için laptop, uzman bir kişi tarafından incelenmelidir.
Laptopların Hızını Düşürmemek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Gerekli bakım ve güncelleme yapıldıktan sonra bilgisayar, sadece kullanım amacı olan programları içermelidir. Genellikle oyun ve film sitelerinde görülen sahte reklamlardan bulaşan virüslere karşı dikkatli olunmalıdır. 6 ayda bir, uzman biri tarafından kontrol edilmelidir.
Yavaş Laptop İle Ne Yapılır?
Hız seviyesi düşmüş bir laptop, kullanım açısından zorluk yaratabilir. Kişi bilgisayarı gerekli bakım ve ihtiyaçlarını gördükten sonra satabilir. Veya yine gerekli bakım ve temizliği görüldükten sonra bir süre kullanıma kapatıp, yaklaşık 1 ay sonra dinlenmiş laptopunu yeniden kullanabilir.