Günlük hayatın her yerinde kullanılan bilgisayardan normalden fazla aşırı ses gelmesi bir sorun teşkil ediyor olabilir.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken şeyler bellidir. Eğer bilgisayar, elektrik ya da elektronik konusunda her hangi bir eğitim yoksa kişi asla evinde ya da kendi kendine her hangi bir yerde bilgisayarı açmamalı bu sorunu kendisi çözmeye çalışmamalıdır. Bu konu hafife alınacak bir konu değildir yanlış bir işlem sonucunda ciddi sorunlar yaratabilir.
Kullanılan Bilgisayardan Aşırı Ses Gelmesi:
Kullanılan bilgisayarlardan birden çok farklı sesler gelebilmektedir. Oluşmuş ya da oluşabilecek olan sorunları bilgisayardan gelen seslere dikkatli bir şekilde kulak vererek fikir sahibi olmak mümkün sayılabilir. Kullanılan bilgisayar masaüstü bilgisayar olarak ele alınacak olunursa, bu sesler özetle şu şekildedir:
1- Vızıldama Sesi
Kullanılmakta olan bilgisayarın konumu önemlidir. Eğer masaüstü bilgisayarın kasasının üzerinde her hangi bir nesne mevcutsa ve eğer gelen vızıldama sesinden sonra nesne kaldırılmışsa ve ses devam ediyorsa gelen sesin sebebi bilgisayarın fanı olabilir.
Dikkatli bir şekilde bilgisayar kasası açılıp bakıldığında fanın etrafında fana temasta bulunan her hangi bir kablo veya bir bilgisayar bileşeni var mı diye kontrol edildiğinde eğer öyle bir sorun varsa bu düzeltildiğinde sorun ortadan kalkmıyorsa uygulanabilecek bir diğer kontrol kasanın içindeki bütün kabloların yerine tam oturmuş olduğunu kontrol etmektir.
Eğer bu işlemlerin hiç biri sorunu çözmeye yetmedi ise yapılacak en iyi şey bu işi uzmanına bırakmaktır.
2- Bip Bip Sesi
Kullanılan bilgisayar açılırken duyulan tek seferlik bip sesi her hangi bir sorun göstergesi değildir. Fakat bilgisayarın açma tuşuna basıldıktan sonra bilgisayarın açılış işlemi başarısız olmakla birlikte bir dizi bip bip sesleri duyuluyorsa bunun nedenini kullanılan bilgisayarın ana kartının kullanım kılavuzunda aramak çözüme yardımcı olabilir.
3- Bobin Sesi
Kullanılan bilgisayardan gelen ses düzeyi yüksek perdeli fakat düşük bir cızırtı şeklinde duyulan bir sestir. Genel olarak 'Cool Whine' olarak da bilinmekte olan bu ses bilgisayar donanımının içerisindeki elektronik bileşenlerden gelmektedir.
Bu tür sesler genellikle bilgisayarın grafik kartından ya da güç kaynağından gelebilir ve elektriğin çeşitli bileşenler üzerinden geçişiyle oluşur. Bu tür sesler genel olarak normaldir ve bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ancak bir zaman sonra rahatsızlık vermeye başlayabilir ve bununla birlikte bazı üreticiler bu konuyla ilgili ücretsiz bir şekilde değişim hizmeti sağlayabiliyor.
4- Tıkırdama Veya Çizilme Sesi
Kullanılan bilgisayarın sabit diskinde bozulma oluştu ise kazıma, tıklama, gıcırdama ve çizilme gibi sesler duyulmaya başlanabilir. Bu tür seslerin frekansı bazı zamanlarda şaşırtıcı ve rahatsız edici şekilde yükseklikte çıkabilir.
Bu gibi durumlarda şüphelenilen şey sabit diskse yapılması gereken ilk eylem bilgisayardaki verilerin yedeklemektir. Ardından da kullanılan sürücüyü değiştirmektir. Çünkü bilgisayardan gelen bu seslerin anlamı sabit diskin ömrünün bitmek üzere olduğunu ve yakın zamanda tamamen biteceğini anlatıyor.
5- Uğultu
Kullanılan bilgisayardan gelen uğultu sesinin nedeni bilgisayarın fanıdır. Bu durum şu şekilde açıklanabilir: Bilgisayarın ısı düzeyini fan kontrol eder. Güç kaynağı ve kasa içerisinde bulunan fanlar genellikle işlemci ya da ekran kartının üzerinde yer alır.
Bilgisayar daha yoğun işlem yaptığı zaman bileşenler daha çok elektrik kullanarak ısınır ve bu durumda fanlar ısıyı kontrol altına alıp azaltmak için daha çok hızlanır. Uğultu sesinin genel sebebi budur. Bu durum genel olarak bir sorun teşkil etmemektedir ancak her zaman bu şekilde yüksek ses geliyorsa bunun çözümü fanları temizletmek veya değiştirmekte bulunuyor.