Cengiz Şener
Köşe Yazarı
Cengiz Şener
 

İnternetten Yapılan İşlemlerin Hızı

İnternet siteleri üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin hızı birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu yazımızda işlem hızını düşüren bu etmenleri ele aldık. İnternet Hizmetini Aldığınız Şirketten Kaynaklı Sorunlar Türkiye’deki internet hızının genel anlamda yavaş olmasının en temel nedenleri internet hizmeti sağlayıcı kaynaklı sorunlardır. Türkiye’ye özel olarak, internet hizmetlerinin incelenmemesi, tüketici haklarına önem verilmemesi nedeniyle servis sağlayıcılar tabiri yerindeyse diledikleri gibi çalıp oynuyorlar. Diğer taraftan AKN denilen geri kalmış saçmalığın da web bağlantı ve işlem hızlarını tahammül edilemez derecede kısması da bir diğer büyük sorundur. Wireless Modem veya Dağıtıcının Uzak Bir Yerde Olması Evde veya işte web bağlantısı kullanmak amacıyla en pratik çözüm wireless bağlantılardır. Eğer cep telefonlarınızdan internete girilecekse kablosuz bağlantı kullanmak zorunlu oluyor. Ancak kablosuz bir ağ tercih etmek kablolu bağlantı kurmak kadar sağlıklı bir çözüm değildir. Bunun nedeni wireless sinyallerin iletim kalitesinin bulunulan yerin koşullarına göre değişiklik arz etmesidir. Kablosuz bağlantıyı ileten modem veya router ile webe bağlanan cihazların arasında kapı, duvar ya da benzeri herhangi bir engel varsa sinyal gücü o kadar azalıyor. En merkezi yere kurulum yapmak internet hız artışına katkı sağlayabilir.   Modem Çevresinde Sinyal Bozucu Aletlerin Bulunması Wireless modem veya iletici kullandığınız yerde bir kablosuz ağa sahip olmamanız normal bir durumdur. Evin veya iş yerinin çevresinde sizin gibi birçok kullanıcı kablosuz bağlantıya sahip olabilir. Wireless ağların yapısı nedeniyle bu sinyallerin diğerlerini etkilemesi doğal bir sonuçtur. Telsiz telefonlar, diğer elektrikli cihazlar bile bağlantınızı bozabilir. İnternet Ağınıza Bağlı Diğer Cihazlar ve Kullanıcıların Etkisi Bazı durumlarda internet hızınızdaki azalmanın sebebi wireless modem veya dağıtıcınızdaki bir sorundan ziyade bağlantınızın sebepsiz bir şekilde bir program veya alet tarafından kullanılması olabiliyor. Bilgisayarınızı kullanırken geri planda yazılımlar güncelleştirmeler yapabiliyor veya çeşitli ek paketler indirebiliyor. Diğer yandan ağınıza bağlı bir alet bilginiz dışında internete bağlantı (akıllı ev aletleri gibi) yapabiliyor. Bilgisayarınızda Kurulu Olan İşletim Sisteminin Çalışmasını Düzenleyin Microsoft Windows’un Vista'dan sonraki yazılımlar internet bağlantınızı kendiliğinden yapılandırarak multimedya programlarına öncelik verme niteliğine sahip. Ancak multimedya yazılımlar haricindeki dosya gönderim işlemleri gibi işlemlerde bu özellik aksi yönde etki yaratabiliyor. Bahsettiğimi problemi çözebilmek adına Network Throttling şeklinde adlandırılan bu uygulamayı kullanım dışı yani pasif yapabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2021 - Perşembe

İnternetten Yapılan İşlemlerin Hızı

İnternet siteleri üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin hızı birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu yazımızda işlem hızını düşüren bu etmenleri ele aldık.

İnternet Hizmetini Aldığınız Şirketten Kaynaklı Sorunlar

Türkiye’deki internet hızının genel anlamda yavaş olmasının en temel nedenleri internet hizmeti sağlayıcı kaynaklı sorunlardır. Türkiye’ye özel olarak, internet hizmetlerinin incelenmemesi, tüketici haklarına önem verilmemesi nedeniyle servis sağlayıcılar tabiri yerindeyse diledikleri gibi çalıp oynuyorlar. Diğer taraftan AKN denilen geri kalmış saçmalığın da web bağlantı ve işlem hızlarını tahammül edilemez derecede kısması da bir diğer büyük sorundur.

Wireless Modem veya Dağıtıcının Uzak Bir Yerde Olması

Evde veya işte web bağlantısı kullanmak amacıyla en pratik çözüm wireless bağlantılardır. Eğer cep telefonlarınızdan internete girilecekse kablosuz bağlantı kullanmak zorunlu oluyor. Ancak kablosuz bir ağ tercih etmek kablolu bağlantı kurmak kadar sağlıklı bir çözüm değildir. Bunun nedeni wireless sinyallerin iletim kalitesinin bulunulan yerin koşullarına göre değişiklik arz etmesidir. Kablosuz bağlantıyı ileten modem veya router ile webe bağlanan cihazların arasında kapı, duvar ya da benzeri herhangi bir engel varsa sinyal gücü o kadar azalıyor. En merkezi yere kurulum yapmak internet hız artışına katkı sağlayabilir.

 

Modem Çevresinde Sinyal Bozucu Aletlerin Bulunması

Wireless modem veya iletici kullandığınız yerde bir kablosuz ağa sahip olmamanız normal bir durumdur. Evin veya iş yerinin çevresinde sizin gibi birçok kullanıcı kablosuz bağlantıya sahip olabilir. Wireless ağların yapısı nedeniyle bu sinyallerin diğerlerini etkilemesi doğal bir sonuçtur. Telsiz telefonlar, diğer elektrikli cihazlar bile bağlantınızı bozabilir.

İnternet Ağınıza Bağlı Diğer Cihazlar ve Kullanıcıların Etkisi

Bazı durumlarda internet hızınızdaki azalmanın sebebi wireless modem veya dağıtıcınızdaki bir sorundan ziyade bağlantınızın sebepsiz bir şekilde bir program veya alet tarafından kullanılması olabiliyor. Bilgisayarınızı kullanırken geri planda yazılımlar güncelleştirmeler yapabiliyor veya çeşitli ek paketler indirebiliyor. Diğer yandan ağınıza bağlı bir alet bilginiz dışında internete bağlantı (akıllı ev aletleri gibi) yapabiliyor.

Bilgisayarınızda Kurulu Olan İşletim Sisteminin Çalışmasını Düzenleyin

Microsoft Windows’un Vista'dan sonraki yazılımlar internet bağlantınızı kendiliğinden yapılandırarak multimedya programlarına öncelik verme niteliğine sahip. Ancak multimedya yazılımlar haricindeki dosya gönderim işlemleri gibi işlemlerde bu özellik aksi yönde etki yaratabiliyor. Bahsettiğimi problemi çözebilmek adına Network Throttling şeklinde adlandırılan bu uygulamayı kullanım dışı yani pasif yapabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.