cevat oncu
Cengiz Şener
Köşe Yazarı
Cengiz Şener
 

İnternetin En Büyük Problemi Nedir?

Gelişen teknolojiyle beraber internet günümüzün en çok kullanılan teknoloji ürünüdür. İnternet hepimizin hayatlarına bir şekilde giriyor ama bilmediğimiz yönleri de var. Örneğin ülkelerin su tesisatı, kullanılan elektriğin alt yapısı, savaş teknolojileri, kısacası aklımıza gelebilecek her şey internete bağlıdır. Yani açıkça internet demek bir ülkenin bir milletin atardamarı demektir çağımızda. Böyle olunca internet konusunda yaşanan her türlü problem de insanları paniğe sürüklüyor. Geçmiş günlerde yapılan araştırmalar sonucunda varılan kanı internetin en büyük probleminin fiber altyapısının yetersiz gelmesi konusudur. İnternetin Kalbi: Fiber Alt Yapısı Bir insanın kalbi insan için ne kadar önem arz ediyorsa fiber de internet için o kadar önemlidir. Londralı araştırmacıların incelemelerine göre fiber sistemi yükleneceği maksimum veriye yaklaşmış durumda. Ayrıca 5 yıl içerisinde fiberin son hızına(100 terabit) 5 yıl gibi bir sürede ulaşması bekleniyor. Bu da biz internet kullanıcıları hatta tüm insanlık için kötü bir haber. Bu sorunun farkında olan bilim insanları çözüm aramaktalar. Çözümün 2 alternatifi olduğunu düşünüyorlar. Bunlardan bir tanesinin veri çıkışında artışa gitmek, ikincisinin ise eşit boyutta çoklu işlev gören fiber kablo olduğu söyleniyor. Korkulan nokta ise bu sisteme müdahalede geç kalınma ihtimali. Çünkü böyle bir durum söz konusu olursa Dünya maddi anlamda bir çöküşe gidebilir ve piyasada milyarlarca dolarlık kayıplar söz konusu olabilir. Bu korkuların en büyük sebebi de günümüzde internet ortamında harcanan veri miktarı. 90’lı yıllarda bir günde harcanan veri miktarı 150 GB ortalamalarında iken günümüzde bu rakam 30000 GB civarlarına çıkmış durumda. Bunun sebebi ise teknolojinin yaşça ufak bireylere bile fazlasıyla aksetmiş olması. Artık küçük çocuklar bile internet ortamında binlerce GB’lık veri harcıyorlar. Anlaşılan da fiber alt yapıları bu kadar veriyi kaldırabilmekte zorlanmaya başlamış. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre internet güç kaynaklarının harcadığı enerji bir ülkenin harcadığı enerjiye neredeyse eşit. Bu da bilim insanlarını korkutarak internet platformunun çökmemesi için acil tedbirler alınmasına itiyor. Umarız önlemler bir an önce alınır ve internet platformu çökmez. Çünkü internet platformu çöktüğü takdirde dünyayı milyarlarca dolarlık zarar bekliyor demektir.
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2021 - Cumartesi

İnternetin En Büyük Problemi Nedir?

Gelişen teknolojiyle beraber internet günümüzün en çok kullanılan teknoloji ürünüdür. İnternet hepimizin hayatlarına bir şekilde giriyor ama bilmediğimiz yönleri de var. Örneğin ülkelerin su tesisatı, kullanılan elektriğin alt yapısı, savaş teknolojileri, kısacası aklımıza gelebilecek her şey internete bağlıdır. Yani açıkça internet demek bir ülkenin bir milletin atardamarı demektir çağımızda. Böyle olunca internet konusunda yaşanan her türlü problem de insanları paniğe sürüklüyor. Geçmiş günlerde yapılan araştırmalar sonucunda varılan kanı internetin en büyük probleminin fiber altyapısının yetersiz gelmesi konusudur.

İnternetin Kalbi: Fiber Alt Yapısı

Bir insanın kalbi insan için ne kadar önem arz ediyorsa fiber de internet için o kadar önemlidir. Londralı araştırmacıların incelemelerine göre fiber sistemi yükleneceği maksimum veriye yaklaşmış durumda. Ayrıca 5 yıl içerisinde fiberin son hızına(100 terabit) 5 yıl gibi bir sürede ulaşması bekleniyor. Bu da biz internet kullanıcıları hatta tüm insanlık için kötü bir haber. Bu sorunun farkında olan bilim insanları çözüm aramaktalar. Çözümün 2 alternatifi olduğunu düşünüyorlar. Bunlardan bir tanesinin veri çıkışında artışa gitmek, ikincisinin ise eşit boyutta çoklu işlev gören fiber kablo olduğu söyleniyor. Korkulan nokta ise bu sisteme müdahalede geç kalınma ihtimali.

Çünkü böyle bir durum söz konusu olursa Dünya maddi anlamda bir çöküşe gidebilir ve piyasada milyarlarca dolarlık kayıplar söz konusu olabilir. Bu korkuların en büyük sebebi de günümüzde internet ortamında harcanan veri miktarı. 90’lı yıllarda bir günde harcanan veri miktarı 150 GB ortalamalarında iken günümüzde bu rakam 30000 GB civarlarına çıkmış durumda. Bunun sebebi ise teknolojinin yaşça ufak bireylere bile fazlasıyla aksetmiş olması. Artık küçük çocuklar bile internet ortamında binlerce GB’lık veri harcıyorlar. Anlaşılan da fiber alt yapıları bu kadar veriyi kaldırabilmekte zorlanmaya başlamış.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre internet güç kaynaklarının harcadığı enerji bir ülkenin harcadığı enerjiye neredeyse eşit. Bu da bilim insanlarını korkutarak internet platformunun çökmemesi için acil tedbirler alınmasına itiyor. Umarız önlemler bir an önce alınır ve internet platformu çökmez. Çünkü internet platformu çöktüğü takdirde dünyayı milyarlarca dolarlık zarar bekliyor demektir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.