Son yirmi yıldır haberleşme, iletişim ve hızlı bağlantı anlamında kullanım ülkemizde neredeyse %300 arttı. Haberleşme konusunda sadece devlete bağlı şirketlerin sistemi vardı. Özellikle internet bağlantısı konusunda kullanımların artmasıyla hem rekabet hem de yatırımlar çoğaldı. Türk Telekom sunduğu raporunda 2000 yılından sonra internet kullanımının %230 arttığını birçok altyapının yetersiz geldiğini ifade etmişti.
İnternet Altyapısının Gelişimi
1992 yılında ülkemizde kullanılmaya başlayan internet bugün inanılmaz hızlara ve yeni teknolojilerle kullanım farklılığı sunmaktadır. 2000’lerin başına kadar eski bakır kablolar üzerine ekler yapılarak yüksek ücretlerle kullanıma sunulan internet bugün hemen her evde yer almaktadır. Altyapı gelişimi olarak bugün çok farklı teknolojiler kullanılmasına karşın birçok kurum yatırımlarını artık telekomünikasyon üzerine yapmaktadır.
BTK raporuna göre 1992 yılında 102 kilometre olan internet altyapısı bugün 300 bin kilometre civarındadır. 2020 sonuna kadar 500 bin kilometreyi bulması bekleniyor. Tabii bu şekilde gelişmesinde en büyük etken şirketlerin yatırımlarını bu sektöre kaydırmasıdır. Yatırım anlamında gelişim sürecine bakıldığında yaklaşık 3 milyar dolarlık bir bütçe önümüze çıkıyor.
Hangi Kurumlar Yatırım Yapıyor?
Başta Cumhurbaşkanlığı, Bilgi Teknolojileri, Bakanlıklar ve Genel Kurmay kendi altyapı sistemlerini kullanıyor. Haliyle bağımsız altyapı sistemleri büyük yatırımları gerektiriyor. Bu yüzden her yıl bütçeden sadece bilgi teknolojileri için 2 milyar Türk Lirası ayrılıyor. Önemli bir organizasyon ve planlama gerektire bu iş için yine taşeron olarak başta Türk Telekom olmak üzere bazı firmalar üzerinden yap, işlet, devret sistemi kullanılıyor. Tabii sadece iletişim ve internet anlamında altyapıyı tamamlamak yetmiyor. Bir de siber güvenlik kısmı da oldukça önemlidir.
Altyapıya önem veren kurumların başlıca amacı devlet sisteminin olabildiğince sorunsuz ve tam işlemesini sağlamaktır. Sadece e-devlet üzerinden dakikada 15 bin işlem yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında sadece tek bir bakanlık ya da genel müdürlüğün işlemlerinin sorunsuz yapılabilmesi için iletişim altyapısının yanı sıra oldukça yüksek güvenlik altyapısı için de yatırım yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi verilerine göre sadece son 5 yılda 30 milyar dolara yakın bir yatırım hacmi söz konusu olmuş. Bu miktarın %22 iletişim, internet veya bilişim üzerine harcanmış.