cevat oncu
Baran Bengay
Köşe Yazarı
Baran Bengay
 

Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası, yaygın olarak zorunlu trafik sigortası olarak bilinmektedir. Her geçen gün trafikteki motorlu taşıt sayısı artmakta, bu sebeple trafikte kişilerin birbirlerine karşı sorumluluğu da artmaktadır. Trafik sigortası, motorlu taşıtların Türkiye Cumhuriyeti karayolları sınırları dahilinde işletilmesi sırasında kusurlu olarak üçüncü bir kişiye vereceği maddi ve bedeni zararları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği limitler dahilinde teminat altına alarak motorlu taşıt sahiplerinin sorumluluk yükünü azaltmaktadır.    Trafik Sigortası Teminat Kapsamı   Trafik sigortası yaptıran çoğu kişi trafik sigortasının kendi aracına gelebilecek zararları kapsadığını düşünmektedir ancak bu düşünce yanlıştır çünkü trafik sigortası bir sorumluluk sigortası türüdür. Yani sizin, aracınızla başka bir araca ya da başka bir kişiye zarar vermeniz sonucunda zarar verdiğiniz kişinin maddi ve bedeni zararlarını belirlenen limitler dahilinde kapsar. Böylece trafikte başkalarına verebileceğiniz zararlardan dolayı maddi kayıp yaşamak durumunda kalmazsınız. Trafik sigortası aşağıdaki durumları kapsamaktadır:  - Trafikte karıştığınız kazada kusurlu olduğunuz oranda karşı tarafın aracının onarım masraflarını,  - Yaralanmalı bir kazada karşı tarafın hastane masraflarını,  - Sakatlanma ve ölüm durumunda ortaya çıkan masrafları,  her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen limitlerle sınırlı olmak üzere kapsamaktadır.    Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Geçersizdir?  Trafik sigortası bazı durumlarda yukarıda belirtilen teminatları kapsamayabilir. Bu durumlar şöyledir:  - Sürücünün alkollü olması  - Sürücünün 18 yaşından küçük olması  bu durumlarda trafik sigortası kesinlikle karşı tarafın masrafını karşılamaz ve kanunen masrafı karşılamak durumunda kalabilirsiniz.    Trafik Sigortası Neden Zorunludur?  Trafik sigortası bir sorumluluk sigortası türü olduğundan ve trafikte kişilerin birbirine karşı büyük sorumlulukları olduğundan dolayı trafik sigortası ülkemizde zorunlu tutulmuştur.    Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?  - Trafik sigortası yaptırmadığınız sürece sigorta priminiz aylık olarak zamlanacak ve sigorta yaptırdığınız zaman çok daha yüksek primler durumunda kalacaksınız.   - Aracınız herhangi bir sebeple polis tarafından çevrildiğinde aracınız elinizden alınacak ve trafik sigortası yaptırana kadar bağlanacaktır.  - Herhangi bir trafik kazasına karışıp kusurlu bulunduğunuzda karşı tarafın masraflarını cebinizden karşılamak zorunda kalacaksınız  - Aracınızı satmak istediğinizde satış işlemi gerçekleştiremeyeceksiniz
Ekleme Tarihi: 28 Eylül 2021 - Salı

Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası, yaygın olarak zorunlu trafik sigortası olarak bilinmektedir. Her geçen gün trafikteki motorlu taşıt sayısı artmakta, bu sebeple trafikte kişilerin birbirlerine karşı sorumluluğu da artmaktadır. Trafik sigortası, motorlu taşıtların Türkiye Cumhuriyeti karayolları sınırları dahilinde işletilmesi sırasında kusurlu olarak üçüncü bir kişiye vereceği maddi ve bedeni zararları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği limitler dahilinde teminat altına alarak motorlu taşıt sahiplerinin sorumluluk yükünü azaltmaktadır.
 
 Trafik Sigortası Teminat Kapsamı 
 Trafik sigortası yaptıran çoğu kişi trafik sigortasının kendi aracına gelebilecek zararları kapsadığını düşünmektedir ancak bu düşünce yanlıştır çünkü trafik sigortası bir sorumluluk sigortası türüdür. Yani sizin, aracınızla başka bir araca ya da başka bir kişiye zarar vermeniz sonucunda zarar verdiğiniz kişinin maddi ve bedeni zararlarını belirlenen limitler dahilinde kapsar. Böylece trafikte başkalarına verebileceğiniz zararlardan dolayı maddi kayıp yaşamak durumunda kalmazsınız. Trafik sigortası aşağıdaki durumları kapsamaktadır:
 - Trafikte karıştığınız kazada kusurlu olduğunuz oranda karşı tarafın aracının onarım masraflarını,
 - Yaralanmalı bir kazada karşı tarafın hastane masraflarını,
 - Sakatlanma ve ölüm durumunda ortaya çıkan masrafları,
 her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen limitlerle sınırlı olmak üzere kapsamaktadır.
 
 Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Geçersizdir?
 Trafik sigortası bazı durumlarda yukarıda belirtilen teminatları kapsamayabilir. Bu durumlar şöyledir:
 - Sürücünün alkollü olması
 - Sürücünün 18 yaşından küçük olması
 bu durumlarda trafik sigortası kesinlikle karşı tarafın masrafını karşılamaz ve kanunen masrafı karşılamak durumunda kalabilirsiniz.
 
 Trafik Sigortası Neden Zorunludur?
 Trafik sigortası bir sorumluluk sigortası türü olduğundan ve trafikte kişilerin birbirine karşı büyük sorumlulukları olduğundan dolayı trafik sigortası ülkemizde zorunlu tutulmuştur.
 
 Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?
 - Trafik sigortası yaptırmadığınız sürece sigorta priminiz aylık olarak zamlanacak ve sigorta yaptırdığınız zaman çok daha yüksek primler durumunda kalacaksınız. 
 - Aracınız herhangi bir sebeple polis tarafından çevrildiğinde aracınız elinizden alınacak ve trafik sigortası yaptırana kadar bağlanacaktır.
 - Herhangi bir trafik kazasına karışıp kusurlu bulunduğunuzda karşı tarafın masraflarını cebinizden karşılamak zorunda kalacaksınız
 - Aracınızı satmak istediğinizde satış işlemi gerçekleştiremeyeceksiniz

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.