Baran Bengay
Köşe Yazarı
Baran Bengay
 

Yabancılara Genel Sağlık Sigortası

Türkiye'ye oturma izni ve ikamet tezkeresi için başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişiler bu sağlık sigortasını yaptırmak zorundalar. Kısa dönem içerisinde ikamet eden yabancı uyruklu kişiler dahi bu sigortayı yapmak zorundadırlar. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin çalışma izinlerinin olması için yine aynı şekilde yabancı sağlık sigortasını yaptırması gerekmektedir. Aksi takdirde emniyet müdürlükleri yabancı uyruklu kişilere ülkemizde çalışmalarına izin vermeleri söz konusu olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyetinde en az 1 yıl ikamet ettikleri takdirde bu yıldan sonra yapılan başvuruyla birlikte Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler. Kronik hastalıkları dışında kişinin kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sigortası sağlanmaktadır. Bu sigortadan yararlanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ödeyecekleri prim asgari ücretin %24'ü kadardır. Yabancı uyruklu öğrenciler ise asgari ücretin %4'ü kadar ödeme yapmaktadırlar. Yabancı Kişilerin Genel Sağlık Sigortasından Yararlanmaları İçin Nereye Başvurmalılar? Yabancı uyruklu kişiler ülkemizde ikamet ederek bir adrese sahip olmaktadırlar. Oturdukları bu adreslere en yakın olan sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklu Vatandaşların Genel Sağlık Sigortaları Nasıl Sonlandırılır? Ülkemizdeki oturma izinleri sona erdiğinde Başka bir içerikte sigortalı olduklarında Yabancı bir ülkede sigorta kapsamında yer aldıklarında Bakmakla yükümlü oldukları kişilerin kapsamına kendileri girdiklerinde Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortaları ise öğrenimleri sona erdiğinde ya da başka bir kapsamda sigortalı oldukları takdirde veya genel sağlık sigortalısın bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasına girdiklerinde genel sağlık sigortaları artık sonlandırılmaktadır. Yabancıların Genel Sağlık Sigortası Başvuruları İçin Gerekli Belgeler Neler?  Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet ettiklerine dair belge Başvuru formu bu da SGK' dan alınabilir Kendi ülkesinin ataşeliğinden alınan sosyal durumunu gösteren belge Yabancı Uyruklu Kişinin Sigortasından Yararlananlar  Eş Anne ve baba 18 yaşının altında bulunan çocukları Lisede öğrenim görüp de 20 yaşını dolduramamış çocuklar Üniversitede öğrenim görüp de 25 yaşını doldurmamış çocuklar Eğitim görmeyen ve evli olmayan çocuklar yaşlarına bakılmaksızın bu sigortadan yararlanırlar  
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2021 - Cumartesi

Yabancılara Genel Sağlık Sigortası

Türkiye'ye oturma izni ve ikamet tezkeresi için başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişiler bu sağlık sigortasını yaptırmak zorundalar.
Kısa dönem içerisinde ikamet eden yabancı uyruklu kişiler dahi bu sigortayı yapmak zorundadırlar. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin çalışma izinlerinin olması için yine aynı şekilde yabancı sağlık sigortasını yaptırması gerekmektedir. Aksi takdirde emniyet müdürlükleri yabancı uyruklu kişilere ülkemizde çalışmalarına izin vermeleri söz konusu olmayacaktır.
Türkiye Cumhuriyetinde en az 1 yıl ikamet ettikleri takdirde bu yıldan sonra yapılan başvuruyla birlikte Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler.
Kronik hastalıkları dışında kişinin kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sigortası sağlanmaktadır.
Bu sigortadan yararlanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ödeyecekleri prim asgari ücretin %24'ü kadardır. Yabancı uyruklu öğrenciler ise asgari ücretin %4'ü kadar ödeme yapmaktadırlar.
Yabancı Kişilerin Genel Sağlık Sigortasından Yararlanmaları İçin Nereye Başvurmalılar?
Yabancı uyruklu kişiler ülkemizde ikamet ederek bir adrese sahip olmaktadırlar. Oturdukları bu adreslere en yakın olan sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Yabancı Uyruklu Vatandaşların Genel Sağlık Sigortaları Nasıl Sonlandırılır?
Ülkemizdeki oturma izinleri sona erdiğinde
Başka bir içerikte sigortalı olduklarında
Yabancı bir ülkede sigorta kapsamında yer aldıklarında
Bakmakla yükümlü oldukları kişilerin kapsamına kendileri girdiklerinde
Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortaları ise öğrenimleri sona erdiğinde ya da başka bir kapsamda sigortalı oldukları takdirde veya genel sağlık sigortalısın bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasına girdiklerinde genel sağlık sigortaları artık sonlandırılmaktadır.
Yabancıların Genel Sağlık Sigortası Başvuruları İçin Gerekli Belgeler Neler? 
Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet ettiklerine dair belge
Başvuru formu bu da SGK' dan alınabilir
Kendi ülkesinin ataşeliğinden alınan sosyal durumunu gösteren belge
Yabancı Uyruklu Kişinin Sigortasından Yararlananlar 

Anne ve baba
18 yaşının altında bulunan çocukları
Lisede öğrenim görüp de 20 yaşını dolduramamış çocuklar
Üniversitede öğrenim görüp de 25 yaşını doldurmamış çocuklar
Eğitim görmeyen ve evli olmayan çocuklar yaşlarına bakılmaksızın bu sigortadan yararlanırlar

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.