Yağmur Nasıl Oluşur? Yağmur Çeşitleri Nelerdir?
Yağmur Nasıl Oluşur? Yağmur Çeşitleri Nelerdir?
Yağmurun nasıl oluştuğunu öğrenmek adına insanlar önce bulutlara bakmışlardır.
Çünkü gözle görülür bir şekilde bulutlar gökyüzünde birikip gökyüzünü kapadıkları sırada yağmur oluşuyor. Doğanın bir su döngüsü vardır. Dünyada varlığını sürdüren her canlı için bu döngünün önemi büyüktür. Oluşan yağmurlar sayesinde bu döngü sürekli devam ediyor.
Basit bir anlatımla bu döngü önce su kaynaklarının güneş ısısıyla buharlaşıp havaya yükselmesiyle başlıyor. Daha sonra bulutları oluşturan bu buharlar yoğunlaşarak su damlacıkları halini alarak tekrar yeryüzüne iniyor. İşte bu gökyüzünden su damlacıkları halinde yeryüzüne inme olayıyla yağmur oluşuyor. İki türlü yağmur oluşumu vardır.
Çarpışma
Yoğunlaşarak oluşan su damlacıkları rüzgârın da etkisiyle birbirine çarpıyor. Böylelikle gökyüzünden yeryüzüne inmeye başlıyor.
Kristalleşme
Soğuk havalarda donan su damlacıkları kristalleşiyor ve aşağı doğru düşmeye başlıyor. Aşağı doğru inerken daha sıcak hava katmanlarıyla karşılaşınca çözülerek tekrar su damlacıkları haline geliyor ve yeryüzüne düşüyor.
Yağmur Çeşitleri Nelerdir?
Oluşumuna göre yağmur çeşitleri üçe ayrılır. Bunlar cephe (frontal) yağışları, yamaç (orografik) yağışları ve yükselim (konveksiyonel) yağışlarıdır.
Cephe (Frontal) Yağışları
Farklı sıcaklıkta iki hava karşılaşınca sıcak olan yükseliyor ve soğumaya başlıyor. Su buharı yoğunlaşınca yağmur oluşuyor. Orta Avrupa ve Batı Avrupa’ da kutup rüzgârları ve batı rüzgârlarının karşılaşması sonucunda yılın her mevsimi oluşuyor. Ülkemizde ise kış aylarında Akdeniz kıyılarında görülüyor. Ülkemizde görülmesinin sebebi ise orta kuşakta yer alıyor olmamızdır. (Enlem etkisi)
Yamaç (Orografik) Yağışları
Bir hava kütlesi yamaç boyunca yükseliyor. Yükseldikçe soğuyor ve havanın neme doygun hale gelmesine neden oluyor. Böylelikle yağmur oluşuyor. Ülkemizde Torosların güney yamaçlarında, Karadeniz dağlık kesimlerin kuzey yamaçlarında meydana geliyor. Dünya üzerinde de en sık muson ikliminin hâkim olduğu Hindistan ve çevresinde görülüyor.
Yükselim (Konveksiyonel) Yağışları
Isınan hava yükselerek soğuyor. Bunun sonucunda bağıl nem düşüyor ve hava neme doymuş hale gelince su damlacıkları yeryüzüne düşmeye başlıyor. Bu yağış türü ekvator çevresinde yılın her mevsiminde görülürken, ülkemizde sıklıkla ilkbahar aylarında görülüyor. Erzurum ve Kars bölgesinde kışın da görülebiliyor.