Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?
Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?
Uzman çavuş olabilmek, Türkiye’deki birçok gencin hayalini kurduğu meslek grupları içerisinde bulunuyor.
Günümüzde birçok gencin hayalini kurduğu uzman çavuşluk için başka meslek gruplarında da olduğu üzere belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Askerlik mesleğini uzman çavuş rütbesiyle profesyonel olarak devam ettirmek isteyen birçok kişi, uzman çavuş olmanın koşullarını ayrıntılı bir biçimde araştırıyor.
Uzman Çavuş Olabilmek İçin Gerekenler
Askeriyenin tayin etmiş olduğu kâfi düzeyde kiloya ve boya sahip olmak lazımdır. Bu düzey ise, minimum 1.64, maksimum, 2.10 cm biçiminde tayin edilir. Bunun yanında boyla uyumlu bir kiloya sahip olunması da son derece mühimdir. Peki, uzman çavuş nasıl olunur? şartları nelerdir?
Nasıl Uzman Çavuş Olunur?
Uzman çavuş, uzman erbaşı ve uzman onbaşı adlarıyla da anılır. Uzman çavuş olmayı düşünen kişilerin talep edilen koşulları karşıladığı takdirde fiziki yeterlilik sınavına ve sözlü mülakata katılması icap eder. Bütün bu aşamaları başarı ile tamamlayan adayların, uzman çavuş eğitimi almalarının akabinde 37 sene arasında görevi yapmak için gerekli olan sözleşmeye imza atarak bu mesleği icra etmeye başlamaları mümkündür. Uzman çavuşluk için karşılanması gereken koşullar dikkatli bir biçimde incelendikten sonra söz konusu mesleğe uygun olup olunmadığı hususunda bir karara varılabilir.
Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?
Uzman çavuş olabilmek için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanabilir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gereklidir.
- Askerlik vazifesi süresince üstlerinin, vazifelerini yerine getiren kişiler hakkında herhangi bir şikâyette bulunmamış olması gerekir.
- Uzman çavuş olabilmek için tayin edilen yaş sınırı ise 25’tir. Bu sebeple de müracaat işlemi gerçekleştirilen senenin 1 Ocak tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmamış olmak gerekir.
- Uzman çavuş meslek grubuna müracaat edildiği zamanı takiben terhisin üzerinden 3 seneden daha az bir zaman geçmiş olması lazımdır.
- Evvelki zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde vazifede bulunan uzman jandarma, astsubay, subay, teğmen, uzman erbaş ve yedek subay olarak vazifede bulunmamış olmak gerekir.
- Ortaöğretim, yüksekokul, lise veya fakülte mezunu olmak gerekir.
- Er veyahut erbaş olarak askerlik yapmış olma koşulu bulunur.
- Uzman erbaş alımı esnasında bulunan sınır ve kollar için aranan koşulların sağlanması oldukça mühimdir.
- Vatani görevin yerine getirildiği süre zarfında Askeri Ceza Kanunu’na göre 148. Madde ile alakalı herhangi bir ceza almamış olmak gerekir.
- Uzman çavuş olabilmek için yapılan müracaatın üzerinden 3 seneden daha kısa bir süre geçmiş olması gerekir.
Terör örgütü, muhtelif gruplar veyahut çete benzeri suç örgütleri olaylarına karışmamış olma koşulu da vardır.
Askeriyenin tayin etmiş olduğu kâfi düzeyde kiloya ve boya sahip olmak lazımdır. Bu kâfi düzey minimum 1.64, maksimum ise, 2.10 cm biçiminde tayin edilmiştir. Bunun beraberinde boyla orantılı bir kiloya sahip olunması da büyük önem arz etmektedir.
Kimler Uzman Çavuş Olamaz?
Uzman çavuş olabilme koşullarından bir veyahut birkaç tanesini taşımayan, askerliğin önüne set çekecek bir sağlık problemi bulunan ve terör örgütü benzeri zarar arz eden gruplar içerisinde yer almış olan kişiler uzman çavuş olamazlar.