Samsun Yakakent İlçesi

Samsun-Haber (SHA) - Samsun Haber Ajansı | 11.01.2024 - 01:06, Güncelleme: 11.01.2024 - 05:29
 

Samsun Yakakent İlçesi

14 kilometre kıyı şeridine sahiptir. İlçenin rakımı 690 metredir. Bu güzel ilçenin tarihçesine geçmeden önce coğrafi özelliklerine değindik, şimdi sırada tarihçesi var. İlçenin tarihçesi isimlerinde saklı, ilçenin adı sırasıyla; Kominos, Gümenez, Yakakent oldu.
Samsun Haber- Yakakent, Samsun ile Sinop arasında bir geçiş noktasıdır. Samsun'a bağlı olan ilçe, merkeze yaklaşık 80 kilometre mesafededir. Doğuda Alaçam, Batıda Gerze, Güneyinde Canik Dağları ve Kuzeyinde Karadeniz yer alır. Kıyıları denize her yerde dik değildir, bazı yerlerde denize paralel olarak uzanır. Toplam yüzölçümü 204 kilometrekaredir. 14 kilometre kıyı şeridine sahiptir. İlçenin rakımı 690 metredir. Bu güzel ilçenin tarihçesine geçmeden önce coğrafi özelliklerine değindik, şimdi sırada tarihçesi var. İlçenin tarihçesi isimlerinde saklı, ilçenin adı sırasıyla; Kominos, Gümenez, Yakakent oldu. Yakakent Erken Dönem Yakakent ilçesinde ilk tarihsel izler, Helenistik dönemde Bizans'a ait. İlçenin geçmişi, M.Ö 200'lere kadar dayandırılıyor. Bu dönemde ilçenin adı, Kominos idi. Yakakent Osmanlı Dönemi Yakakent, Fatih Sultan Mehmed tarafından 1462'de ele geçirilmiş ve Osmanlı'nın bir liman noktası haline gelmiştir. Bununla beraber, Çaldıran Seferi'ne çıkan Yavuz Sultan Selim, kendisine biat etmeyen unsurlar sebebiyle bu noktayı yerle bir etmiştir. Yakakent Gümenez Dönemi Bugünkü Yakakent, büyük ölçüde 1800'lü yıllarda Gerze'den gelen 3-4 aile tarafından kurulmuştur. Bunun ardından, 1800'lu yılların sonlarında Ruslardan kaçan Doğu Karadenizliler buraya yerleşmiş ve ilçeye Gümenez adını vermişlerdir. Yakakent Cumhuriyet Dönemi İlçe, 1896'dan 1963'e kadar muhtarlıktı. Bu tarihte, belediye teşkilatı kuruldu ve adı kıyı şeridi manasına gelen Yakakent olarak değiştirildi. Yakakent, 09.05.1991'de ise bugünkü idari şekline kavuştu, yani ilçe oldu. Yakakent Gezilecek Yerler Samsun'un en batısında yer alan ilçesi olan Yakakent el değmemiş doğasıyla ziyaretçilerini bekliyor. İlçe sahip olduğu bir çok yayla ile temiz hava almak ve kalabalıktan kaçmak isteyenler için ideal bir konumdadır. Yakakent sahili  14 kilometre uzunluğundaki Yakakent Sahili; yeşilin ve mavinin ahengiyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Kafeler, restoranlar ve otellerin yer adlığı sahil deniz tatili yapmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.Bisiklet turları, aile etkinlikleri, piknik ve kamp için de ideal alanlara sahip sahil ziyaretçilerine muhteşem gün batımı görseli de sunuyor.  Çamgölü Mesire Alanı İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun - Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır. Bu yöre Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.  
14 kilometre kıyı şeridine sahiptir. İlçenin rakımı 690 metredir. Bu güzel ilçenin tarihçesine geçmeden önce coğrafi özelliklerine değindik, şimdi sırada tarihçesi var. İlçenin tarihçesi isimlerinde saklı, ilçenin adı sırasıyla; Kominos, Gümenez, Yakakent oldu.

Samsun Haber- Yakakent, Samsun ile Sinop arasında bir geçiş noktasıdır. Samsun'a bağlı olan ilçe, merkeze yaklaşık 80 kilometre mesafededir. Doğuda Alaçam, Batıda Gerze, Güneyinde Canik Dağları ve Kuzeyinde Karadeniz yer alır. Kıyıları denize her yerde dik değildir, bazı yerlerde denize paralel olarak uzanır. Toplam yüzölçümü 204 kilometrekaredir.

14 kilometre kıyı şeridine sahiptir. İlçenin rakımı 690 metredir. Bu güzel ilçenin tarihçesine geçmeden önce coğrafi özelliklerine değindik, şimdi sırada tarihçesi var. İlçenin tarihçesi isimlerinde saklı, ilçenin adı sırasıyla; Kominos, Gümenez, Yakakent oldu.

Yakakent Erken Dönem

Yakakent ilçesinde ilk tarihsel izler, Helenistik dönemde Bizans'a ait. İlçenin geçmişi, M.Ö 200'lere kadar dayandırılıyor. Bu dönemde ilçenin adı, Kominos idi.

Yakakent Osmanlı Dönemi

Yakakent, Fatih Sultan Mehmed tarafından 1462'de ele geçirilmiş ve Osmanlı'nın bir liman noktası haline gelmiştir. Bununla beraber, Çaldıran Seferi'ne çıkan Yavuz Sultan Selim, kendisine biat etmeyen unsurlar sebebiyle bu noktayı yerle bir etmiştir.

Yakakent Gümenez Dönemi

Bugünkü Yakakent, büyük ölçüde 1800'lü yıllarda Gerze'den gelen 3-4 aile tarafından kurulmuştur. Bunun ardından, 1800'lu yılların sonlarında Ruslardan kaçan Doğu Karadenizliler buraya yerleşmiş ve ilçeye Gümenez adını vermişlerdir.

Yakakent Cumhuriyet Dönemi

İlçe, 1896'dan 1963'e kadar muhtarlıktı. Bu tarihte, belediye teşkilatı kuruldu ve adı kıyı şeridi manasına gelen Yakakent olarak değiştirildi. Yakakent, 09.05.1991'de ise bugünkü idari şekline kavuştu, yani ilçe oldu.

Yakakent Gezilecek Yerler

Samsun'un en batısında yer alan ilçesi olan Yakakent el değmemiş doğasıyla ziyaretçilerini bekliyor. İlçe sahip olduğu bir çok yayla ile temiz hava almak ve kalabalıktan kaçmak isteyenler için ideal bir konumdadır.

Yakakent sahili 

14 kilometre uzunluğundaki Yakakent Sahili; yeşilin ve mavinin ahengiyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Kafeler, restoranlar ve otellerin yer adlığı sahil deniz tatili yapmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.Bisiklet turları, aile etkinlikleri, piknik ve kamp için de ideal alanlara sahip sahil ziyaretçilerine muhteşem gün batımı görseli de sunuyor.

  Çamgölü Mesire Alanı

İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun - Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır. Bu yöre Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.

 

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Haber
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.