Samsun İlkadım İlçesi'nin Tarihçesi
Samsun İlkadım İlçesi'nin Tarihçesi
19 mayıs 1919 Atatürk’ün Bandırma vapuruyla Samsun’a doğru yola çıkışının ilk günü olarak geçer. Bu adımın sebebi Mondros Ateşkes Antlaşması’yla daha da güçlenen itilaf devletlerine karşı koymaya çalışmaktı.
Bu amaçla yol çıkan Mustafa Kemal yurt çapında bir direnişi gerçekleştirmek için gerekli olan ilk ateşi yakmış oldu. Milli mücadeleyi başlattı ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarını attı. O tarihlerde böylesine hayati kararları uygulamak için ilk adım attığı bu yer, yıllar sonra karşımıza Samsun İlkadım ilçesi olarak karşımıza çıkar.
Samsun İlkadım Nerededir?
Samsun ilinin Karadeniz sahilinde yer alır ve ilde bulunan 17 ilçe arasında nüfusuyla en kalabalık olanıdır İlkadım. Denizden yüksekliği 5m, yüz ölçümü 152.28 km2’dir. İlçede yaklaşık 336.00 kişi yaşamaktadır. Karadeniz bölgesinin en gelişmiş, büyük ve kalabalık ilçesidir. Samsun şehir merkeziyle arası 7 km’dir. Batısında Atakum, doğusunda Canik, güneyinde Kavak ilçeleri ve kuzeyde ise Karadeniz ile komşudur. Sahil şeridi toplam uzunluğu 7.5 kmdir.
İlkadım’ın Fiziki Ve İklimsel Koşulları
İlçe yeryüzü şekilleri bakımından farklı özelliklere sahiptir.
İlçenin fiziki ve iklimsel koşullarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlçe Kürtün ve Mert ırmakları arasında yer alır.
- İlçenin güneyi dağlarla çevrilir.
- Dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan kısımları yaylalardan oluşur.
- Yaylalar ve Karadeniz ovaları arasında kıyı ovaları vardır.
İlçenin iklim şartları incelenecek olursa;
- Genellikle ılıman bir iklime sahiptir.
- Sahil kıyısında is daha çok Karadeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer.
- İç kesimler dağların etkisiyle daha soğuktur. Genellikle kış kar yağışlı ve soğuk, yazlar ise serin geçer. Yıllık yağış oranları için net bir şey söyleme olası değildir, genellikle yağış dengesizdir.
- Yıllık ortama sıcaklık 15 derecedir. En yüksek sıcaklık 18 derece, düşük sıcaklık 14 derecedir.
- Yıllık ortalama yağış yaklaşık 676 mm’yle Türkiye ortalamasının üzerindedir.
- İlkadım’da en şiddetli esen rüzgar Kıble rüzgarları olsa da, ilçe her daim kuzey rüzgarlarının etkisindedir.
Fiziki ve iklimsel koşullarına göre yaşam zorlu olan İlkadım’da temel geçim ticaretle sağlanır.
İlkadım’ın Tarihteki Önemi
1413 te Osmanlı’ya,1427de Canik adıyla ilk kez haritalara geçmiş olan bu şehir küçük iskeleli bir liman kenti olarak karşımıza çıkar. 19. Yüzyıldan sonra buharlı gemilerin Karadeniz’e işlemesiyle ve tütün ekiminin yaygınlaşmasıyla ekonomik ve sosyal olarak gelişmeye başlar.
1. Dünya Savaşı’ndan sonra ise istila edilen vatanı kurtarmak için yola çıkan Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak milli mücadeleyi başlattığı şehir olarak tarihteki yerini alır.
Hem Atatürk’ün kişisel devrimine hem milletin tarihine, hem de çağın akışına yol veren o müstesna an M. Kemal’in Samsun’a olan ‘ilk adımı’ atmasıyla başlamıştır. İlk kez kişisel egemenlikten millet egemenliğine geçilmiştir. Samsun İlkadım ilçesi tarihe yön veren tek ilçedir.