Bilinçli Tüketici kimdir? Nasıl Bilinçli Tüketici Olunur?

Yaşam 18.09.2021 - 17:37, Güncelleme: 18.09.2021 - 17:37
 

Bilinçli Tüketici kimdir? Nasıl Bilinçli Tüketici Olunur?

Tabi ki bilinçli tüketici kaliteli ve yerli malı satın alan ve tüketen; Alışveriş yaparken önce kendi aile ve ülke ekonomisini düşünen hem kaliteli hem yerli hem de en ekonomik malı tercih edip tüketendir.
Aldığı mal ve hizmetten dolayı sahip olduğu hakları geri iade şartlarını ya da değişim kuralları hakkında bilgi sahibidir. Bilinçli tüketici belli başlı yasal haklarının neler olduğunu bilmeli, aldığı mal ve hizmetten maksimum kar elde edebilmeyi hedeflemelidir. Tüketim yapılırken önce ihtiyaç göz önünde bulundurulmalı israftan kaçınılmalıdır. Bilinçli Tüketicinin Sorumlulukları? Bir kişinin bilinçli bir tüketici olarak adlandırılabilmesi için bazı yükümlülükleri yerine getiriyor olmalı. Bilinçli tüketici kural ve hakları bilmeli ve aramalıdır. Güvenilir yerlerden alışveriş yapmakta tüketim için önem arz etmektedir. Kişi piyasayı bilmeli aldatıcı, mağdur ve istismar edici uygulamalara kaşı neler yapması gerektiğini bilmelidir. Bilinçli tüketici ihtiyacı olanı miktarı doğru teşhis etmeli tüketim miktarı kadar almalı hem kendi bütçesine hem de ülke ekonomisini zarara uğratacak israftan kaçınmalıdır. Ayrıca yaptığı alışverişler esnasındaki mal ve hizmet alım sözleşmelerini okumalı aleyhindeki maddelere dikkat etmelidir. Bilinçli Tüketicinin Belli Başlı Özellikleri nelerdir? Bilinçli tüketicini tüketici hakları derneğine göre sahip olması gereken bazı özellikleri şunlardır; Mal ve hizmet alırken temel ihtiyacını göz önünde bulunduran ve yaptığı her alışverişte fiş ve faturasını alan; Firmaların güvenilir olup olmadığını araştıran ve bilen, tüketici haklarına saygılı olmasını önemli bir kriter olarak göz önünde bulunduran; Bilinçli bir şekilde haklarının neler olduğunu bilen, hakkını arayan ve haklarına sahip çıkıp koruyan; İhtiyacından fazla alışverişe karşı olan savurganlık ve israftan kaçınan; Kaliteli ve yerli malı satın alan; Alışveriş yaparken aile ve ülke ekonomisinin yararını gözeten; Bilinçli Bir Tüketici Nelere Dikkat Eder? Bilinçli bir tüketici alışverişe başlamadan önce deneyimli tüketicilerin yorum ve görüşlerini dikkate alır. Her alışverişten sonra fiş ve faturaları alır ve aldığı üründen emin olana kadar saklamalıdır. Ayrıca alışveriş esnasında son tüketim tarihine özellikle dikkat etmelidir. Satın alınan mal ve hizmetin geri iade ve değişim süresi hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.
Tabi ki bilinçli tüketici kaliteli ve yerli malı satın alan ve tüketen; Alışveriş yaparken önce kendi aile ve ülke ekonomisini düşünen hem kaliteli hem yerli hem de en ekonomik malı tercih edip tüketendir.

Aldığı mal ve hizmetten dolayı sahip olduğu hakları geri iade şartlarını ya da değişim kuralları hakkında bilgi sahibidir.

Bilinçli tüketici belli başlı yasal haklarının neler olduğunu bilmeli, aldığı mal ve hizmetten maksimum kar elde edebilmeyi hedeflemelidir. Tüketim yapılırken önce ihtiyaç göz önünde bulundurulmalı israftan kaçınılmalıdır.

Bilinçli Tüketicinin Sorumlulukları?

Bir kişinin bilinçli bir tüketici olarak adlandırılabilmesi için bazı yükümlülükleri yerine getiriyor olmalı. Bilinçli tüketici kural ve hakları bilmeli ve aramalıdır. Güvenilir yerlerden alışveriş yapmakta tüketim için önem arz etmektedir. Kişi piyasayı bilmeli aldatıcı, mağdur ve istismar edici uygulamalara kaşı neler yapması gerektiğini bilmelidir.

Bilinçli tüketici ihtiyacı olanı miktarı doğru teşhis etmeli tüketim miktarı kadar almalı hem kendi bütçesine hem de ülke ekonomisini zarara uğratacak israftan kaçınmalıdır. Ayrıca yaptığı alışverişler esnasındaki mal ve hizmet alım sözleşmelerini okumalı aleyhindeki maddelere dikkat etmelidir.

Bilinçli Tüketicinin Belli Başlı Özellikleri nelerdir?

Bilinçli tüketicini tüketici hakları derneğine göre sahip olması gereken bazı özellikleri şunlardır;

  • Mal ve hizmet alırken temel ihtiyacını göz önünde bulunduran ve yaptığı her alışverişte fiş ve faturasını alan;
  • Firmaların güvenilir olup olmadığını araştıran ve bilen, tüketici haklarına saygılı olmasını önemli bir kriter olarak göz önünde bulunduran;
  • Bilinçli bir şekilde haklarının neler olduğunu bilen, hakkını arayan ve haklarına sahip çıkıp koruyan;
  • İhtiyacından fazla alışverişe karşı olan savurganlık ve israftan kaçınan;
  • Kaliteli ve yerli malı satın alan;
  • Alışveriş yaparken aile ve ülke ekonomisinin yararını gözeten;

Bilinçli Bir Tüketici Nelere Dikkat Eder?

Bilinçli bir tüketici alışverişe başlamadan önce deneyimli tüketicilerin yorum ve görüşlerini dikkate alır. Her alışverişten sonra fiş ve faturaları alır ve aldığı üründen emin olana kadar saklamalıdır. Ayrıca alışveriş esnasında son tüketim tarihine özellikle dikkat etmelidir. Satın alınan mal ve hizmetin geri iade ve değişim süresi hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.