Samsun'da Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Bundan dolayı Samsun'da yapılan tarımın yeri çok başkadır. Bölgenin, toprak konusunda çok şanlı olması burada birden fazla tarım ürünün yetişmesine neden olmuştur. Bu ürünlerin başında ise buğday gelir. Buğday, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilen bir tarım ürünüdür.

Ancak Samsun'da bu ürünün yetiştiriciliğine daha fazla önem verilir. Çavdar, mısır, yulaf, nohut, pirinç, şekerpancarı, soğan, patates, sarımsak ve soya gibi pek çok tarım ürünü de bu ilde yetişir.

Samsun'da En Çok Ne Üretilir?

Samsun'da en çok üretilen tarım ürünlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Lahana

Taze fasulye

Turp

Biber

Pırasa

Karpuz

Kavun

Marul

Ispanak

Karnabahar

Patlıcan

Gibi tarım ürünleri, Samsun'da fazlasıyla yetiştirilmektedir. Samsun taze fasulye, biber, turp ve lahana üretiminde 1. sırada yer alıyor. Sebze sektörüne önemli katkıları olan bir şehirdir. Verimli toprakları barındırıyor olması, burada yapılan tarımsal faaliyetlere daha fazla önem verilmesine neden olmuştur. Bu ilde modern tarımın yanı sıra geleneksel tarım da yapılıyor.

Samsun'da Yetişen Meyveler Nelerdir?

Sebze yetiştiriciliği konusunda öne çıkan Samsun, aynı zamanda meyve yetiştiriciliği konusunda da öne çıkmayı başarmıştır. Kiraz, ceviz, armut, şeftali, kivi, elma ve fındık üretimi yaygın bir şekilde yapılıyor. Bölgede su ve toprak faktörünün bulunması, daha farklı ürünlerin de yetiştirilmesini sağlamıştır.

Tütün ve soya gibi ürünlerin de bu bölgede yetiştirildiği biliniyor. Tarımı çok iyi bir şekilde kullanan Samsun, bu hususta gelişim gösteren illerimizden biridir. Ovalarındaki verimli araziler sayesinde iklim şartlarına uyan ve istenilen her ürün kolaylıkla yetiştirilebilir.

Karadeniz iklimine sahip olan Samsun, yağış konusunda şanslı bir şehirdir. Bol yağışı seven birçok tarım ürünü, bu bölgede hızlı bir büyüme gösterebilir.

Samsun Tarımda Kaçıncı Sırada?

Çarşamba ve Bafra ovalarının bu il sınırları içerisinde yer alıyor olması, Samsun halkının geçim kaynağının tarım olmasına neden olmuştur. Bundan dolayı Samsun, tarım denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerden bir tanesidir. Verilere göre Samsun, 375 bin 920 hektarlık bir tarım alanına sahiptir.

Bu alan ile Türkiye sıralamasında 16. sırada yer almayı başarmıştır. Bazı bölgelerde sulama sıkıntısı meydana gelmektedir. 46 bin 447 hektarlık bir alanın %12,28'i sulamaya uygundur. Bunun haricindeki bölgelerde sulama problemleri yaşanmaktadır. Ancak buna rağmen hala tarımda önde olan illerimiz arasında yer alıyor.

Samsun'da En Çok Hangi Ekonomik Faaliyet Yapılıyor?

Samsun'da en çok yapılan ekonomik faaliyet tarımdır. Bölgenin ekonomisini oluşturan bu faaliyet, ilin büyük oranda gelişebilmesine katkı sağlıyor. Ancak şehirde sadece tarım yapılmıyor. Bunun yanı sıra sanayi, hayvancılık ve turizm sektörü de gelişme göstermiş durumdadır.

Hangi Tarım Ürünleri Samsun Ekonomisine Katkı Sağlıyor?

Samsun ekonomisine katkı sağlayan tarım ürünlerinin başında buğday vardır. Bu tarım ürünün sulanmaya fazla ihtiyaç duymuyor olması, kolay yetiştirilebilmesini sağlamıştır. Buğdayın yanı sıra tütün, ayçiçeği, mısır, çeltik, fındık ve şeker pancarı gibi tarım ürünleri de şehir ekonomisine katkı sağlıyor. Bölgede aynı zamanda meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Armut, şeftali, erik, kiraz ve kızılcık bol miktarda yetiştirilir. Tarımsal faaliyetleri doğru şekilde yürüten Samsun, bu hususta kendini öne çıkarmayı başarmış bir ilimizdir. Şehre göz attığınız zaman birçok bölgede tarımın var olduğunu görebilirsiniz.