Ersin Tatar Samsun'da konuştu: Her yerde, her saat Kıbrıs Türk halkı mücadelesini sürdürüyor
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün akşam saatlerde bir dizi temaslarda bulunmak için Samsun'a geldi. Sabah saatlerinde Samsun Valiliği'ni ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, resmi törenle karşılandı. Daha sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Tatar, ardından basın mensuplarıyla söyleşi gerçekleştirdi. Basın buluşmasına Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bahçepınar, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ve protokol üyeleri katıldı.
'ARTIK KIBRIS'TA FEDERASYON MESELESİ KAPANMIŞTIR'
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl kutlamalarından bahseden Tatar, "20 Temmuz 2024 büyük bir coşkuyla 50'nci yıl dönümü kutladık ve KKTC'te, gerçekten olağanüstü törenlerde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla oradan verilen mesajlar çok önemliydi, çok değerliydi, çok kıymetliydi. Beni hep etkileyen Sayın Cumhurbaşkanının ifadesiyle 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin göz bebeğidir' şeklinde ifadesi ve zaten hepinizin de bildiği gibi gelişmelere bakıldığında artık Kıbrıs'a yeni bir siyaset izlenmektedir. Benim 4 yılı tamamladığım Cumhurbaşkanlığında Türkiye'nin desteğiyle sunduğumuz yeni siyasetimiz artık Kıbrıs'ta federasyon meselesi kapanmıştır. Her türlü iyi niyetimize rağmen Rum tarafı her kapsamlı görüşme planını ki Birleşmiş Devletlerin sunduğu; hepsine ret oyunu kullanmıştır" dedi.
'KIBRIS TÜRK HALKI ARTIK BU YOLU KENDİ DEVLETİYLE YÜRÜYECEKTİR'
Mavi Vatan'da Kuzey Kıbrıs hükümetinin hakkı ve hukuku olduğunu belirten Tatar, "Artık yeni bir sayfanın açılmasıyla; iki devletli çözüm, iki devletli çözümde de Ada'nın kuzeyindeki Kuzey Kıbrıs Türk Hükümeti'nin, Kıbrıs Türklerinin kendi devleti ve bağımsızlığının, özgürlüğünün, hürriyetinin bir sembolü olarak oradaki Kıbrıs Türk halkının özden gelen, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan ve oradaki 500 yıllık tarihiyle, geçmişiyle, verdiği mücadeleleri ile ayrı bir halk olarak kendi geleceğini tayin etme hakkıyla Kıbrıs Türk halkı artık bu yolu kendi devletiyle yürüyecektir. Doğu Akdeniz'deki jeopolitik, jeostratejik, güvenlik meselelerine ve gelişmelere baktığımızda artık zaten bunun böyle olması gerekir. Çünkü Kıbrıs sadece Türkiye'den 40 mil uzakta, o kadar yakın ki sabah kalktığınızda Toroslar'ı görürsünüz. Türkiye'den baktığınızda Beşparmak Dağları'nı görürsünüz. Artık bütün askeri ve enerji boyutuyla ekonomik süreçlere baktığımızda; hep ana vatan Türkiye Cumhuriyeti, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mavi Vatan ki o bölgelerdeki Akdeniz'deki hakkımıza, halkımıza baktığımızda hem Türkiye Cumhuriyeti'nin 2 bin kilometrelik en uzun sahil şeridi Türkiye Cumhuriyeti'nindir" diye konuştu.
'MAVİ VATAN'DA KUZEY KIBRIS TÜRK HÜKÜMETİ'NİN HAKKI VARDIR'
Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:
"Bizlerin de Erenköy'den Karpaz Burnu'na ve Karpaz Burnu'ndan Gazimağusa ve Maraş'a kadar olan sahil şeridimize baktığımızda bütün deniz yetki alanları, kara suları, kıta sahanlığı, ekonomik bölge gibi kavramlarla Mavi Vatan'da; KKTC'nin 3 bin 800 kilometrekare kendi toprak bütünlüğünün katbekat fazlası denizde Kuzey Kıbrıs Hükümeti'nin hakkı vardır, hukuku vardır. Bunlar, bilimsel anlamda bu kadar değerli ve kıymetlidir. Tabii Mavi Vatan tam üstüne de Gök Vatan dediğimiz hava sahasındaki haklarımız ve buna bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti ile aramızdaki ilişkilere binaen hem Mavi Vatan'da, Akdeniz'de hem hava sahasında ulusal çıkar ve milli menfaatlerimiz bakımından bambaşka bir coğrafyaya sahip olduğumuzu ve bunun büyük bir potansiyel olduğunu Kırgızistan'da katıldığım Türk Devletler Teşkilatı'nın toplantısından ifade ettim. KKTC devleti toprağıyla, deniz yetki alanlarıyla, hava sahasıyla artık tüm Türk dünyasına çok şeyler katabilecek bir potansiyele sahiptir."
'KKTC'Yİ TANITMAK İÇİN HER GÜN HER YERDE ÇALIŞIYORUZ'
Cumhurbaşkanı Tatar, "KKTC'yi tanıtmak için her gün her yerde çalışıyoruz, uğraşıyoruz. Kırgızistan'daydım. Turizm bakanımız Londra'da, turizm fuarındaydı. Sivil toplum örgütlerimizin bazıları halk danslarıyla Çekoslovakya'dayım. Her yerde, her saat Kıbrıs Türk halkı mücadelesini sürdürmektedir. Dünyanın vicdanına kalmış olabilir. Ama bizim vicdanımızla biz ayrı bir halkız, ayrı bir devletiz ve bağımsızlığımızı çoktan kazanmışızdır. Çünkü onu hak ettik ve kazandık. Ve hep söylediğim şey vardır. Bizim arkamızda 85 milyonluk Anadolu Türkiye Cumhuriyeti vardır. Anadolu Türkiye Cumhuriyeti'nin bizleri tanıması zaten şu kadar ülkeye değerdir. O bakımdan çok önemli ve anlamlı. Bugün de görürsün işte Kırgızistan'da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oradaki açıklamaları vardı. Bütün dünyaya tekrar orada çağrısını yapmıştır. Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkların bir an evvel son bulması, ambargo ve izolasyonların kaldırılması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılması için gerekli diplomatik, ekonomik ve siyasi ilişkilerin Kıbrıs Türk halkıyla kurulması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanımız yine orada ifade etmiştir ve bütün Türk dünyası esasında bunu desteklemektedir. İslam ülkeleri arasında da çok sayıda ülke bizi desteklemektedir. Yine Sayın Cumhurbaşkanımız demiştir ki dünya beşten büyüktür, daha adil bir dünya mümkündür. İşte maalesef adaletsiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu adaletsiz dünyada yaşadığımızı BM'nin Genel Sekreteri, kendisi ifade etmiştir. O şekilde bir dünya" dedi.
'1974 KIBRIS BARIŞ HAREKATI İLE YENİ BİR DÖNÜM NOKTASI BAŞLAMIŞTIR'
Kıbrıs'ın 350 yıl Osmanlı'nın adası olarak kaldığını hatırlatan Tatar, "Bugün Kıbrıs'a baktığımızda; Kıbrıs, 350 yıl kesintisi bir Osmanlı adasıydı. Kıbrıs Türk halkı oradaki iki halktan bir tanesidir. Ve esas itibarıyla Osmanlı Devleti'nin devamı olduğu için esas, Ada'nın sahibi bizlere göre bizdik. Ama daha sonra İngiliz sömürge yönetiminde yaşananlar, orada Rum nüfusunun çoğalması, birtakım yaşanan talihsizliklerle belki zor süreçlerden geçtik; ama 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile yeni bir dönüm noktası başlamıştır. Bir kez daha tüm Mehmetçiklerimize buradan şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Şehit düşenlere Allah'tan rahmet, hayatta olan tüm Kıbrıs gazilerimize sağlık, mutluluk ve esenlik diliyorum" diye konuştu.
'AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BİR PARÇASI OLACAK'
Kıbrıs Türk halkının hiçbir zaman umudunu yitirmeden Kuzey Kıbrıs'ı tanıtmak için her türlü fedakarlığı yapacağını belirten Tatar, şunları kaydetti:
"Bütün devletlerin münasebetlerimiz var, ilişkilerimiz var. Ancak hepsi üzerinde çeşitli baskılar var. İşte bekleyiniz, şu olacak, bu olacak. Kıbrıs'ta bütün işte Batı ülkeleri, özellikle Avrupa Birliği. Çünkü Avrupa Birliği'nde kim var? Yunanistan var. Kim var? Kıbrıs Rum Yönetimi var. Onlar, Avrupa Birliği'ni etkiliyorlar ve işte Kıbrıs'a, birleşik bir Kıbrıs için hala daha umutlarını yitirmemişler. Sakın ola Kuzey Kıbrıs'ı tanımayınız. Çünkü Kıbrıs'ın geleceği birleşik Kıbrıs'tır. Kıbrıs, birleşik Kıbrıs olunca tamamıyla Kuzey ve Güney, Avrupa Birliği'nin bir parçası olacak. Dolayısıyla bu da Kıbrıslı Türkler için daha iyi olacak şekilde. Bizi birtakım oyunlarla oyalama ve Türkiye ile aramızdaki bağların kopartılması için her türlü oyunu oynamaktadırlar. Dolayısıyla birtakım tehditler, birtakım farklı yaklaşımlarda bizim tanınmamız gecikmektedir. Fakat şu bir gerçektir; Kıbrıs'ta iki halk vardır, iki devlet vardır, iki demokrasi vardır. Bundan da geri dönüşü yoktur. Bu kadar. Kendimizi tanıtmaya, anlatmaya devam ediyoruz. Bugün bu iki devletli siyaseti her yerde kendi diplomatlarımızla, kendi iş insanlarımızla ve Kıbrıslı Türkler ile sadece Kıbrıs'ta yaşayan yarım milyon yakın insanımız değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan Kıbrıslı en az o kadar insanımız var. İngiltere'de 300 bin insanımız var. Avustralya'da 100 bin insanımız var ve dünyanın her yerinde çok başarılı Kıbrıs Türkleri var. Doktorlar, mühendisler, iş insanları. Her yerde bu şekilde başarılı insanlar var. Herkes, her yerde şu anda inanınız ki kalbi Kıbrıs ile atıyor. Herkes Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne sahip çıkıyor. Dolayısıyla böylesine büyük bir mücadelenin içerisinde olan Kıbrıs Türk halkı hiçbir zaman umudunu yitirmeden, Kuzey Kıbrıs'ı tanıtmak için her türlü fedakarlığı yapacaktır ve yapmaktadır."
KIBRIS GAZİSİ MUSA SARI'NIN CENAZE TÖRENİNE KATILDI
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Kıbrıs gazisi Musa Sarı (73) için Canik Merkez Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan katıldı. Musa Sarı, cuma namazına müteakip kılınan cenaze namazı ile son yolculuğuna uğurlandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs gazileri bizler için çok değerlidirler. Çünkü onlar 20-21 yaşlarında Mehmetçikler olarak Kıbrıs halkının bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuşması için, Doğu Akdeniz’de bugünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını vesile etmek için Kıbrıs’a çıktılar. Hepimizin duaları onlarlaydı. O harekatta şehit düşenleri rahmetle anıyorum. Tüm gazilere sesleniyorum. Gaziler bizler için en değerli varlıklardır. Musa Sarı’nın bir Kıbrıs gazisi olarak yaptığı kahramanlığı hiçbir zaman unutmayacağız. Onun ismini kalbimizde hep yaşatacağız. Doğu Akdeniz’de bir Türk devletinin sahibi olan Kıbrıs Türk halkı bütün bunların bilinci içerisindedir" dedi.
Musa Sarı'nın cenazesi Canik ilçesinde bulunan aile mezarlığına defnedildi. Cenaze törenine Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, il müdürleri ve gaziler katıldı.
'GAZİLER BULUŞMASI'NA KATILDI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Samsun Valiliği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şubesi tarafından düzenlenen 'Gaziler Buluşması'nda Kıbrıs gazileri ile bir araya geldi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da düzenlenen buluşmaya; Samsun Valisi Orhan Tavlı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, ilçe belediye başkanları ve gaziler katıldı.
'KIBRIS'TA ÇOK EZİLDİK, ÇOK KAKILDIK, ÇOK İTİLDİK'
Buluşmada konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs gazilerinin kahraman olduğunu söyledi. Tatar, "Kıbrıs gazileri dendiğinde bizler için kahramanlardır. Bizler için Kıbrıs'ta mücahitlerimizle destan yazanlardır. Sizleri gerçekten selamlamak istiyorum. Sizleri seviyorum. Kıbrıs'ta çok ezildik, çok kakıldık, çok itildik. Ama şanslıyız. Çünkü Türkiye'mize, ana vatanımıza sadece 40 mil uzaklıkta ve her zaman söylendiği gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin göz bebeği olan Kıbrıs'a mutlak, sürekli Türkiye eline atacaktır, müdahalesini yapacaktır. Onun için geçmişe baktığınızda Türkiye'mizin garantör ülke olması, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı müdahalesi, oradaki soydaşlarını kurtarabilmesi ve orada bağımsız bir Türk Devleti'nin temellerini atılmasına yönelik yaptıklarını Samsun'da bugün bir kez daha selamlamak istiyorum" dedi.
'YENİ SİYASET, 2 DEVLETLİ SİYASETTİR'
KKTC'nin bağımsız bir devlet olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, "50 seneden daha fazla federal temelde bir anlaşma için görüşmeler yürütülmüştür. Federal temelde anlaşma dedikleri; esas itibarıyla Kıbrıs'ın birleşmesi, Kuzey ve Güney bir çatı altında birleşmesi. Tek egemenlik, tek kimlik, tek kudret ve Avrupa Birliği içinde olması. Dolayısıyla Türkiye'miz için sıfır asker, sıfır garanti. Türkiye'nin kazanımları ve garantörlük haklarının sona erdirilmesi, Türk askerinin Ada'dan çekilmesi, Kıbrıs Türk halkının bir bakıma zaman içinde asimile edilmesi ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'den çıkartılmasına yönelik samimiyetsiz sinsi oyunlara, entrikalara sürükleyen zemine bizlerin 'Evet' demesi mümkün değildir. Onun için Türkiye hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle yeni bir siyaset izlemekteyiz. Bu yeni siyaset, 2 devletli siyasettir. Kuzey Kıbrıs Türk Devleti, bağımsız bir devlettir, özgür bir devlettir, Kıbrıs Türk halkı kendi hürriyetiyle geleceği yürümektedir" diye konuştu.
'50 YILDIR KIBRIS'TA BARIŞ VARDIR, HUZUR VARDIR'
Cumhurbaşkanı Tatar, "Az önce Yunanistan'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı dinledik. Ne dedi? 'Federasyon defteri kapanmıştır' demek, Kıbrıs'ta birleşik bir Kıbrıs ve Kıbrıs Türk halkının asimile edilmesine gidecek yolun başlangıcı ve Türkiye'nin Akdeniz'de dışlanması. Çünkü Türkiye, Osmanlı Devleti'nin devamı olarak orada her zaman orada hakkıyla, hukukuyla, uluslararası olarak Lozan Anlaşması'yla, Kıbrıs Cumhuriyeti Anlaşması'yla, garantörlük haklarıyla vardır, var olmaya devam edecektir. Bunun daha açık bir ifadesi olamaz. Bu Kıbrıs ile ilgili bir anlaşmaysa buna iki tarafın da olay vermesi gerekir. Onay vermeyeceğimiz bir anlaşma olmayacağına göre hepiniz müsterih oldunuz, hepiniz rahat olunuz. O günden bugüne 50 yıldır Kıbrıs'ta barış vardır, huzur vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yoluna devam etmektedir ve Türkiye'mizde büyük Türk dünyasıyla o kadar daha önemi artmaktadır" dedi.
'TÜRK ALFABESİNE EKLENEN 4 HARF İLE DİL BİRLİĞİMİZ DAHA GÜÇLÜ OLACAK'
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde konferansa katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Yeni 4 harfin daha eklenmesiyle Milli birliğin güçlenebilmesi için, aramızdaki o potansiyelin de daha da güçlenebilmesi için dil birliği çok önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıdır” dedi.
OMÜ'de yapılan 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejisi' isimli konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katılarak burada öğrencilere ve katılımcılara konuşma yaptı. Samsun’a her gelişinde şehirden daha fazla etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, "1950’li yıllardan başlayan o zor yıllarda binlerce insanımızı kaybettik. Kimisi şehit düştü, kimisi kurşuna dizildi. Kıbrıs Türkü'ne bunları yapanlar şimdi bizlerle tekrar Birleşik Kıbrıs kurmak isterlermiş. İngilizler; Birleşik Kıbrıs zamanı bitmiştir, federasyon defteri kapanmıştır. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır” diye konuştu.
‘BİZLER VARLIĞIMIZI SÜRDÜREBİLEN SOYLU BİR MİLLETİN EVLATLARIYIZ’
KKTC’nin diğer Türk devletleri ile tamamen iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Biz binlerce yıldır milli varlığıyla, her türlü geleneğiyle, soyu, kökü ile Kuzey Kıbrıs’a kadar giderek orada 350 yıl Osmanlı Devleti’nin hükümdarlığında oradaki varlığımızı sürdürebilen soylu bir milletin evlatlarıyız. Şimdilerde federasyon diyerek esasında Güney ve Kuzey’i birleştirip Avrupa Birliği içine almak istiyorlar. Kendi insanımıza da eğer birleşirseniz ekonomik olarak gelişeceksiniz, çok iyi iş kuracaksınız gibi bir takım safsatalar söylüyorlar. Hiçbirine inanmıyorum. En sonunda bizleri yok etmek için oynanacak bu oyunlar. Daha da vahimi Türk gençlerine Samsun’dan sesleniyorum. Bu müzakerelerde çok bulunmuş bir kişi olarak söylüyorum. Masaya oturmadan önce ‘sıfır asker, sıfır garantiyi kabul et ondan sonra diğer konuları görüşelim’ diyorlar. Adanın güvenliğinin, adanın her türlü antlaşmalarıyla garantisi Avrupa Birliği’ne devredilecek ve tabi ki Avrupa Birliği’nde olmadığı için 3’ncü bir devlet olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti askeri Kıbrıs’tan çekilecek. 50 yıl önce Kıbrıs'a Mehmetçikler gitti. Orada 50 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kolordusu ile o coğrafyada barışın, güvenin ve huzurun ne kadar önemli olduğunu Bosna’da, Ukrayna’da gördüler. Şimdi Gazze’de de görüyorlar. Dünyanın her yerinde çatışma kültürüyle karşı karşıya olan insanlığın, Kıbrıs’taki barış ve huzuru tehlikeye atmak pahasına ‘Birleşik Kıbrıs Avrupa Birliği’ne girecek, daha ekonomik bir geleceğe yürüyecek’ oyunlarına gelmemesi lazım. Bizim garantör ülkemiz anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir" diye konuştu.
‘21’NCİ YÜZYIL TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜZYILI OLACAKTIR’
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Samsun’a ziyaretinden dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasını sağlayan Barış Harekatı’nda can veren aziz şehitlerimiz ile birlikte Kıbrıs Barış Harekâtı’nın mimarları olan dönemin Başbakanı Sayın Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı, son nefesine kadar Kıbrıs davası için mücadele eden Sayın Alparslan Türkeş’i, Kıbrıs Türklerinin egemenlik ve özgürlük mücadelesinin önderleri merhum Dr. Fazıl Küçük’ü, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, diğer devlet ve siyaset adamlarımızı, ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Kıbrıs Türkü’nün varlığı, hakları ve hürriyeti için cesaretle savaşan devlet adamlarımıza ve hayatta olan kahraman gazilerimize sağlık, afiyet ve huzur dolu uzun ömürler diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, ilimize teşriflerinizden dolayı zat-ı alinize şükranlarımı sunuyor, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu tarafından şahsınıza takdim edilecek Fahri Doktora payesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. 21’nciyüzyıl Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüzyılı olacaktır inşallah" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a, OMÜ Rektörü Aydın tarafından fahri doktora unvanı verildi. Konferansa ayıraca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, gaziler ve öğrenciler katıldı.